Trails of Västmanland
Hiking

Västerås- Mälarpromenaden

Västerås, Västmanlands län

Categories

  • Walking
  • Playground
  • Biking
  • Running
  • Hiking
  • Wheelchair accessible
  • Stroller accessible
  • Near parking
  • Grön = Liten risk för trängsel

Den magiska Mälarpromenaden är en 4 kilometer lång markerad gång-och cykelväg längs med vattnet, från Lögastrand till Lasse Färnlöfs plats. Promenaden visar Västerås kust med underbara restauranger och caféer längst med vägen och utsikt över Sveriges tredje största sjö Mälaren. Turen är rik på historia och smultronställen!

Hela promenaden är skyltat och även översiktskartor på åtta olika platser. Promenadstråket består av några grusvägar men är mestadels asfalterad. Turen passar alla då den är tillgänlighetsanpassad. Det finns flertal parkeringsplatser längsmed hela promenaden vilket gör att du kan börja promenaden vart du vill!

Lögastrand är en badplats med sandstrand, lekplats, utegym, hopptorn och volleybollbanor. Det finns också tillgänlighetsramp ned i vattnet. Några minuter från stranden ligger Gästhamnen och husbilsparkering intill Svartåns utlopp. Hit är det ungeför 10 minuters promenadväg från centrum. Vid gästhamnen hittar du Västerås Cable Park med wakeboard efter en eldriven linbana. De finns chans att se det i action och vi kan lova att det är lika roligt att titta på som att åka.

Gästhamnen knyts an med en träbro som tar dig till Färjkajen där den populära Elbafärjan avgår ifrån. Denna hop-on-hop-off färja tar dig med till Öster Mälarstrand, Östra Holmen- barnens eget badparadis, ön Elba och Johannisberg/First Camp Västerås- Mälaren. Vid Färjkajen hittar du flera restauranger för få något att dricka, fika eller en måltid.

Promenera vidare längst gångvägen så kommer man sedan till marinan Pir28. Om du nu är omringad av båtar så vet du att du har kommit rätt.

Näst på tur är Skitviken, vilket är den konstgjorda udden innan stora ångkraftverket. Idag finner du båtklubben BK Piren där. De finns vissa västeråsare som fiskar, renoverar båtar och samlar gamla mopeder. Så passera bommen och lyssna, via Västmanlands läns museums app, på den prisbelönta berättelsen "Skitviken- en rostig lustgård fylld av liv".

Fortsätt sedan vidare längs vattnet förbi det gamla ångkraftverket. I den här vackra byggnaden hittar du idag både The Steam Hotel och Kokpunkten Actionbad. Ta en smygtitt in på hotellet för att se den fantastiska inredningen, eller möjligtvis stanna lite längre för en bit mat på en av deras 3 restauranger. Det är en historisk och spektakulär att se. Kokpunkten är perfekt för familjen som vill uppleva Sveriges första actionbad.

En bit bort från gamla ångkraftverket hittar du skulpturer gjorda av Joakim Ojanen. Dessa konstverk är placerad på kokplattan samt längs Notuddskajen. För den som vill finns det en ljudvandring om Öster Mälarstrand och områdets utveckling. Ni hittar den i appen: Västeråsguide.

Bland bostadsrätterna finns Poesiparken som är den ultimata lekplatsen för barn. Den är inspirerad av Nobelpristagaren Tomas Tranströmers poesi och insektsintresse. I parken hittar du en linbana, rutschbana, studsmatta, vippgunga och skojig vattenlek.

Avslutningsvis kommer du till Lasse Färnlöfs plats vilket är en underbar utsiktsplats på Mälarpromenaden. Vid denna mötesplats finns Bryggans restaurang, Öhrmans konditori och Butik 103 Kvadrat. Butik 103 Kvadrat är en av Västerås InfoPoints där du kan få tips om vad som finns att göra samt hämta besöksfoldrar och kartor.

För dig som vill gå längre så finns möjligheten att promenera ut till Björnö via Framnäs och spången vid Tegeludden om så önskas.

Regulations

Här gäller Allemansrätten. Ta hand om naturen och lämna den i minst lika gott skick som du fann den i.

Planerar du att elda? Läs gärna Trails of Västmanlands artikel om hur du eldar säkert och med omtanke. Se alltid till att kolla att inte tillfälligt eldningsförbud råder i området. Om eldningsförbud råder eller ej finner du information om på webbplatsen www.krisinformation.se

Parking

Det finns flera parkeringar längst vägen, till exempel har du vid Lögarängsbadet precis vid Lögastrand, Gästhamnen, Färjkajen bakom Kajplats 9, Öster Mälarstrand har flera och även Lasse Färnlöfs plats.

Surface

Gång-och cykelväg, tillgänglighetsanpassad