Trails of Västmanland
Cycling

Björnöbron-Gäddeholm, Västerås

Västerås, Västmanlands län

Categories

  • Walking
  • Biking

Precis innan Björnöbron finns det en tydlig markerad grusväg som tar dig hela vägen till Gäddeholm. Den är perfekt för cyklisten som vill ta en cirka 6 km tur dit omgiven av vacker natur (12 km tur och retur). Cykelleden är skyltat hela vägen och passar för hela familjen.

Leden är belagd med grått så kallat stenmjöl. Samtidigt som det smälter in med miljön är det inte ett svårt underlag att cykla på. Den här leden passar dig som går, joggar eller cyklar.

Närheten av starten finns ett stort friluftscenter för många olika aktiviteter och om du skulle behöva hyra en cykel så går det också. På Aktivt Uteliv Björnögården hittar du allt från kajakkurs eller mountainbikekurs, till att hyra SUP eller rullskidor.

När du är väl ute på leden, njut i lugn och ro av den ordentliga grusvägen omringad av härliga blommor, och med fin utsikt på väg över Trådarängarna via Hässlö. Du cyklar igenom ett fågelskyddsområde med frodiga skogar och öppna ängsmarker. Längs med vägen ser du två fågeltorn utmarkerade, som passar för en paus om det behövs. Fågeltornen har både tak och vindskydd och är handikappanpassat. Vassen drar till sig många olika sorters fåglar. Kanske ser du hägrar, svanar, tranor eller kanske en rovfågel?

Innan Gäddeholm Herrgård kommer, så finns det möjlighet att se några kor, om de inte är blyga. Glöm ej att vinka!

Väl inne i Gäddeholm finns det flera platser som kan locka. Gäddeholm Herrgård har funnit i flera hundra år och är starten på Gäddeholm. Området har vuxit otroligt mycket sen dess. Förbi Herrgården hittar du Gäddeholms Trädgård som har ett stort sortiment av växter men också erbjuder läsk och glass.

Det är rekommenderat att fortsätta ner till badplatsen för en härlig vilostund. Här finns det sandstrand, stora gräsytor, lekplats, toaletter och mycket mer. Det är ett bra avslut innan man ska cykla hem.

Parking

Parkering finns både på Björnön och Gäddeholm.

Surface

Grusväg