Trails of Västmanland
Paddling

Strömsholms kanal (etapp 6 av 8) Ramnäs - Surahammar

Surahammar, Västmanlands län

Categories

  • Paddling

Från kyrkby till centralort i Strömsholms kanals sjätte etapp

Längs denna etapp paddlar du mellan den Västmanländska bruksorten Ramnäs till det historiska och vackra Surahammar. Likt flera av de andra etapperna bjuder även denna etapp på vacker naturupplevelse och fascinerande kulturmiljöer. Strax efter att du lämnar Ramnäs passerad du naturreservatet Gnien som är en populär plats för fågelskådning. Längre ner vid Magsjön passerar du Surhammars Campingbad som är ett trevligt stopp för både fika, lunch och eventuell övernattning. Väl framme i Surahammar finns mycket att uppleva och se. Området intill kanalen i Surahammar är fylld med välbevarade kulturmiljöer så ett stopp här är ett måste. Hela etappen är endast 9 km lång och tar inte mer än 4 timmar.

Längs etappen finns inga lyft förrän du kommer fram till slussen vid Surahammar. Här kan du välja att avsluta din tur eller fortsätta längs Strömsholms kanals nästa etapp mot Hallstahammar. För att hamna rätt på din väg in mot Surahammar ska du hålla höger vid vattendelaren innan du når tätorten. Den vänstra vattenvägen ledet mot ett kraftverk som du ska se upp för.

För mer information om att som finns att se och göra i Surahammar vänligen besök kommunen webbplats för besökare.

Facts

Fakta

Strömsholms kanal är en av Sveriges längre kanaler och följer Kolbäcksån från Smedjebacken i norr till Borgåsund i söder där den mynnar ut i Mälaren. Kanalen togs i drift år 1795 med ett syfte att tillgodose bergsbrukets transportbehov. Under sin ca 10 mil långa resa passerar kanalen genom flera västmanländska bruksorter som i gamla dar producerade de produkter som var med och byggde Sveriges välstånd. Paddlingsturer i Strömsholms kanal bjuder på fascinerande historia, vacker natur och härliga caféer och restauranger. Hela kanalen kan paddlas under en och samma flerdagarstur med stopp på trevliga boenden längs vägen, eller betas av med flera dagsetapper under en sommar.

Välkommen hit!

Besök www.stromsholmskanal.se för mer information.

Regulations

Längs Strömsholms kanal finns flera mindre vattenkraftanläggningar och intill dessa kan strömt vatten förekomma. För din säkerhet, håll rikligt avstånd till anläggningarna. Använd kartan för att vara förberedd på vart anläggningarna förekommer och var uppmärksam på varningsskyltar när de förekommer. Klicka på ikonen för respektive i- och upptagningsbrygga för mer information om förhållandena vid varje brygga.

Vattnet i Strömsholms kanal är mer strömt när det råder stora vattenflöden. Kontakta kanotuthyrare Lakeside Adventure för mer information kring säkerhet och vattenflöden.

Communications

Alla etapper längs kanotleden i Strömsholms kanal börjar och slutar vid en ort med tillgång till kollektivtrafik i form av både tåg och buss. Om du börjar din paddlingstur vid en ort och avslutar i en annan, så kan du alltid åka kollektivt tillbaka till din startplats.

Hitta dina tågtider via www.sj.se

Hitta dina busstider via www.vl.se

Nearby