Trails of Västmanland
Paddling

Strömsholms kanal (etapp 7 av 8) Surahammar - Hallstahammar

Surahammar, Västmanlands län

Categories

  • Paddling

Från hammar till hammar via Strömsholms kanals sjunde etapp

Etappen mellan Surahammar och Hallstahammar är en trevlig etapp som framför allt bjuder på utsikter över vackra kulturmiljöer. Med undantag av Östersjön och Västersjön utanför Surahammar så följer etappen till stor del ett ganska smalt vattenflöde, vilket ger god utsikter över sevärdheterna på land. Hela etappen är 13 km lång och tar cirka 5 timmar att paddla.

För dig som ska paddla vidare till Strömsholms kanal sista etapp mot Borgåsund följer en del längre lyft in mot Hallstahammar. För dig som inte ska vidare mot nästa etapp finns alternativet att avsluta turen innan slussarna.

Den första slussen du möter är vid kraftstationen vid Ålsätra. Här ska du paddla in i kanalen till höger och undvika vattenflödet till vänster som leder till kraftstationen. En upptagningsbrygga finns 75 m före slussen på kanalens högra sida och en isättningsbrygga finns direkt efter slussen även den till höger.

Nästa lyft är vid Trångfors. Här finns även parkering för dig som planerar att avsluta turen innan slussarna i Hallstahammar. Önskar du paddla genom Hallstahammar fortsätter du förbi slussen i Trångfors och mot slussarna vid Lustigkulla. Upptagningsplatsen finner du på kanalens vänstra sida precis innan den första slussen. Här får du sedan fortsätta med landtransport ca 700 m förbi flera slussar till isättningsplatsen vid Skanssjön. Du följer den grusade gångväg som följer kanalens vänstra kant.

Det sista lyftet kommer du till efter att ha paddlat genom Skanssjön och når den första av två slussar. Upptagningsplatsen är till vänster om slussen och här följer en landtransport på ca 400 m förbi de två slussarna till isättningsplatsen under bron efter Skantzö Camping och under Sörkvarnsvägen. Du går längs en asfalterad gång- och cykelväg på kanalens vänstra sida. Här avslutas Strömsholms kanals sjunde etapp och den åttonde tar vid.

För dig som vill förlänga ditt besök i Hallstahammar finns mycket att uppleva. Strosa runt bland historiska kulturmiljöer och njut av mat eller fika från någon av stadens trevliga caféer eller restauranger. Längs din paddling passerad du bland annat det härliga Kanal Kaféet.

Önskar du spendera natten i Hallstahammar finns bland annat alternativen Skantzö Camping eller Åsby hotell.

För mer att se och göra i Hallstahammar vänligen se kommuns webbplats för besökare.

Facts

Strömsholms kanal är en av Sveriges längre kanaler och följer Kolbäcksån från Smedjebacken i norr till Borgåsund i söder där den mynnar ut i Mälaren. Kanalen togs i drift år 1795 med ett syfte att tillgodose bergsbrukets transportbehov. Under sin ca 10 mil långa resa passerar kanalen genom flera västmanländska bruksorter som i gamla dar producerade de produkter som var med och byggde Sveriges välstånd. Paddlingsturer i Strömsholms kanal bjuder på fascinerande historia, vacker natur och härliga caféer och restauranger. Hela kanalen kan paddlas under en och samma flerdagarstur med stopp på trevliga boenden längs vägen, eller betas av med flera dagsetapper under en sommar.

Välkommen hit!

Besök www.stromsholmskanal.se för mer information.

Regulations

Längs Strömsholms kanal finns flera mindre vattenkraftsanläggningar och intill dessa kan strömt vatten förekomma. För din säkerhet, håll rikligt avstånd till anläggningarna. Använd kartan för att vara förberedd på vart anläggningarna förekommer och var uppmärksam på varningsskyltar när de förekommer. Klicka på ikonen för respektive i- och upptagningsbrygga för mer information om förhållandena vid varje brygga.

Vattnet i Strömsholms kanal är mer strömt när det råder stora vattenflöden. Kontakta kanotuthyrare Lakeside Adventure för mer information kring säkerhet och vattenflöden.

Communications

Alla etapper längs kanotleden i Strömsholms kanal börjar och slutar vid en ort med tillgång till kollektivtrafik i form av både tåg och buss. Om du börjar din paddlingstur vid en ort och avslutar i en annan, så kan du alltid åka kollektivt tillbaka till din start plats.

Hitta dina tågtider via www.sj.se

Hitta dina busstider via www.vl.se

Nearby