Trails of Västmanland
Paddling

Västerås - Björnön till Ridön

Västerås, Västmanlands län

Categories

  • Paddling

Upplev Mälarens skärgård på en fanstisk paddlingstur mellan Björnön och Ridön.

Detta är en paddlingstur för dig med tidigare erfarenhet och som är bekväm med att röra dig bland båttrafik och ute på öppet vatten. Rutten är kategoriserad som RÖD (krävande), men självklart är svårighetsgraden beroende på rådande väderförhållanden. Särskilt vind och låga temperaturer är riskfaktorer att beakta.

Om du börjar och avslutar turen vid isättningsplatsen vid Björnögården och paddlar runt hela Ridön så är turen dryga 30 km lång och lämpar sig därför som en lagom tvådagars tur. Självklart går det utmärkt att förlänga turen och även besöka några av Ridöns grannöar.

För dig som antar utmaningen så är belöningen stor. Ridön är en av de största öarna i Västerås skärgård, och är en riktig idyll. Här är möts du av flera vandringsleder, kulturstigar och små grusvägar som slingrar sig mellan röda stugor och hagar med betande kor och får. En skatt för dig som vill uppleva ett varierat djur-, fågel- och växtliv.

Övernatta kan du göra i naturen i vindskydd eller tält. Det finns gott om bryggor runt ön men även strandhugg för dig som vill hitta en alldeles egen plats. En rekommenderad nattplats är vid bryggan i Kurösundet. Där finns både grillplats, ett litet vindskydd och dass. En annan favorit är vindskyddet vid Lybecks sten. Under sommaren finns även vandrarhem och stugor att hyra på ön. Mat och fika ska du självklart ta med själv, men under sommaren finns även möjlighet till gofika på Café Magasinet.

Behöver du hyra kanot för ditt äventyr, eller köpa en karta, kan du göra det via Aktivt Uteliv på Björnögården. Aktivt Uteliv erbjuder även kurser inom paddling och guidade dagsturer.

Mer om vad du kan uppleva och göra på Ridön kan du läsa på Ridöföreningens webbplats.

Facts

Detta är en tur som går över öppet vatten och bland båttrafik. Turen är ingen nybörjartur utan kräver tidigare erfarenhet av paddling.

Regulations

Ridön är en del av natureservatet Ridö-Sundbyholmsarkipelagen där särskilda föreskrifter gäller. Läs mer om dessa på Länstyrelsen Västmanlands webbplats.

Communications

Från Västerås station tar du dig enkelt till Björnön med busslinje 2. Tidtabell hittar du på vl.se

Parking

Vid Björnön finns flera parkeringar du kan använda, bland annat Parkeringen vid Björnögården.

Nearby